12 decembrie 2008

Aia din mijloc...



Sunt convins că, de cum vedeţi titlul, vă gândiţi la o prostie... ceea ce e stupid, fiindcă eu mă refer la pedala de frână a maşinilor. Pentru unii şoferi, care fie au copiat la testul de conducere, fie şi-au luat carnetul de la bişniţari, nu există această pedală din mijloc. Îi vezi pe drum cu motoarele lor silenţioase (uite că s-a dus dracului şi expresia "cu motoarele duduind" cu tehnologia asta), dar călcând pedala din drepta, de care, surprinzător, au auzit toţi, bagă o viteză de zici că au dat drumu' la NOS (care pentru un ţăran nu poate să însemne decât un cal nărăvaş când vede iapa). Şi mai nou frâna nu mai e la mijloc, ci în stânga. Asta, la maşinile cu cutie automată, bineînţeles. Deci ori aia din mijoc, ori aia din stânga, tot aia e! Ideea e că mulţi nu cunosc această pedală. Şi din moment ce nu o cunosc, există o singură cale de a le explica cum stă treaba: le arătăm degetul din mijloc, aşa poate or să îşi aducă aminte că pedala din mijloc se numeşte frână şi trebuie acţionată la semafor sau trecerea de pietoni.
Am două exemple concrete în acest sens: într-unul este vorba despre un tip, care s-a urcat la volan pentru prima dată în viaţa lui fără instructor pe scaunul din dreapta, şi, neştiind exact ce fac pedalele, apasă una la întâmplare. Este, din pură întâmplare, pedala din dreapta - acceleraţia. Şi apasă omu' nostru la maxim, dar nu se întâmplă nimic! De ce? Fiindcă nu apăsase ambreiajul înainte. Se prinde tipu' de fază, dar abia după ce se uită în ghidul automobilistului începător (sau al idiotului care se urcă prima dată la volan, după cum îmi place mie să-i spun), şi apasă ambreiajul, acceleraţia, şi dă-i nene! Apasă acceleraţia aia cât îl ţin picioarele, apoi brusc... poliţia în faţă! STOP! TRAGE PE DREAPTA! Ăsta nici nu ştie care-i frâna, şi, în loc să apese pedala din mijloc, continuă să o ţină pe cea din dreapta apăsată, în final izbindu-se de maşina poliţiei care îi bloca drumul. A scăpat nefericitul nostru exemplu viu şi nevătămat din accident, dar a încasat o amendă de zile mari şi a rămas şi fără carnet.
Al doilea exemplu, o chestie ce mi s-a întâmplat chiar mie: eram pe trecerea de pietoni. Pe o bandă, un taxiu a oprit, lăsându-mă să trec, însă pe cealaltă, tipu' cu dubiţa nu a avut răbdare, ci a accelerat. Eu, vrând să-i arăt degetul din mijloc, a trebuit să arăt în direcţia taxiului, fiindcă pe acolo o luase respectivul. Taximetristul a crezut că degetul îi era vizat lui şi era mai mai să se dea jos din maşină (ceea ce e stupid, căci putea pur şi simplu să apese acceleraţia şi acum nu mai eram aici), să se ia la bătaie cu mine. Noroc că i-a strigat unu' din spatele lui că încurcă traficul, aşa că s-a întors la maşină, şi în timplu ăsta am reuşit să dispar de acolo.
Et c'est fini la comedie.