31 ianuarie 2010

Beţivul

Astăzi.. sau mai degrabă ieri, căci e trecut de 1 noaptea în momentul în care scriu aceste rânduri, am asistat la o scenă cât de cât comică (mă rog, poate unora nu li se va părea aşa, dar, în fine, să trecem la povestea în sine).
Mergeam cu nişte prieteni pe o străduţă lăturalnică. Pe aceea stradă, erau două cârciume. Şi, exact când treceam pe acolo, dintr-o cârciumă, era dat afară un bătrânel, de vreo 60 de ani, mort de beat. Ăsta, ajuns afară, îşi dă jos geaca şi puloverul şi rămâne la bustul gol, după care traversează strada şi se aruncă pe trotuarul de peste drum de cârciumă, lăsându-şi hainele la uşa acesteia. După vreo cinci minute în care omul a stat pe jos, în frig, iasă lumea din cârciumă şi toţi văd beţivul întins pe jos. Barmana vrea să sune la salvare, dar un tip din cârciumă îi zice: "Doamnă, nu suna la nicio salvare, ce, ăsta merită?! Nu-l vezi cât e de beat?! Dacă nu are măsură la băutură, de-amar!". Acelaşi om a ieşit apoi afară, încercând să îl ajute pe beţiv să se ridice. Beţivul nici pomeneală! Se ridica până la un anumit nivel, apoi se arunca iar pe jos.
În fine, când veneam înapoi spre casă, vreun sfert de oră mai târziu, tot pe respectiva stradă, beţivul fusese ridicat de jos şi îmbrăcat, dar acum era confuz, nu ştia unde se află, iar cei din jurul lui se chinuiau să îi explice că drept înainte ajunge la poştă, că de acolo o ia la dreapta şi ajunge pe Principală, etc.
Niciodată nu am înţeles cum poate cineva să bea până cade lat. Adică, îţi dai seama când ai întins coarda, căci începi să fii un pic ameţit, şi apoi tot mai mult, până când apare starea de somnolenţă, de care nu scapi decât după ce tragi un pui de somn. Omul ăsta nu şi-a dat seama că e beat?! Sau şi-a dat seama şi totuşi a continuat să bea?! Îşi îneca astfel amarul?! L-a afecat criza chiar aşa?! Nu am de unde ştii, aşa că las aceste întrebări fără răspuns... un singur lucru e cert. Dacă se mai agravează criza asta economică şi sărăcim în continuare, beţivii or să ajungă o tipologie numeroasă în ţara asta.